IVO beviljar tillstånd för Parkgårdens äldreboende och servicehus

Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) beviljar Tillberga Grannskapsservices tillståndsansökan om att återta Parkgårdens äldreboende och servicehus.

Nu kan planeringen återupptas med Västerås stad om verksamhetsövergång under 2023.

– Äntligen kan vi välkomna 18 boende och 17 medarbetare tillbaka till Tillberga Grannskapsservice. Till sommaren firar vi trettio år och bättre födelsedagspresent kunde vi inte ha fått, säger vd Hannes Lyckholm.

Avtal tecknades med Västerås stad i maj 2022 om att Tillberga Grannskapsservice ska bedriva Parkgårdens äldreboende och servicehus i Tillberga 2023–2030. I november 2022 meddelade IVO avslag för tillståndsansökan. IVO bedömde att nyvald styrelse och ledning uppfyllde krav om insikt i ekonomiska regelverk, arbetsrätt och arbetsmiljö. De meddelade också att den kompetens styrelsen bedömdes ha kring den lagstiftning som gäller för äldreboende var relevant, men inte tillräcklig.

– Vi har hela tiden genomfört alla förändringar IVO begärt. Efter avslaget i november 2022 gjorde valberedningen en otrolig insats. På rekordtid lyckades de hitta bra kandidater och vi kunde genomföra en extra stämma i december för att välja in två nya styrelsemedlemmar för att stärka styrelsens kompetens ytterligare inom vård och omsorgsområdet. I mitten av december lämnade vi in en ny tillståndsansökan, som IVO nu beviljar, säger Hannes Lyckholm.

– Eftersom Tillberga Grannskapsservice drivit Parkgårdens äldreboende mellan 1993 och 2021 med god kvalitet och hamnade i Socialstyrelsens enkät 2019 på plats 10 i Sverige är vi övertygade om att vi kan bedriva vård och omsorg på ett bra sätt. Vi har också känt att vi hela tiden har haft Västerås stads fortsatta förtroende under processens gång, vilket har varit oerhört viktigt för att orka driva ärendet vidare, säger vd Hannes Lyckholm.

När ny lag infördes om att privata utförare var tvungna att ansöka om tillstånd för att bedriva äldreboende, lämnade genom ett misstag Tillberga Grannskapsservice inte in en sådan ansökan i tid. IVO polisanmälde därför dåvarande styrelse. Inget tillstånd godkändes på grund av detta och Västerås stad övertog driften av äldreboendet.

På begäran av IVO avgick dåvarande styrelse och en ny styrelse tog över i mars 2022. I novem­ber lade åklagaren ned förundersökningen kring IVO:s polisanmälan mot tidigare styrelse. Efter IVO:s avslag om tillstånd i november 2022 beslutade Västerås stads äldrenämnd i december 2022 att förskjuta driftstarten för ingått avtal i väntan på beviljat tillstånd från IVO.

Med det beviljade tillståndet kan verksamhetsövergångens planering mellan Tillberga Grannskapsservice och Västerås stad nu återupptas.

En kommentar

Lämna ett svar